Sandra Nauta - van der Rijst

"Met mijn Surinaams-Nederlandse roots ken ik de ontdekkingsreis naar mijn wortels als geen ander"

Roots zijn verrijkend en verbindend als ze er mogen zijn. Als ze erkend worden door jou zelf en door je omgeving. Als je ze voelt als cultureel kapitaal wat je inbrengt omdat ze nu eenmaal aan de basis staan van wie jij bent. Dan ben je thuis bij jezelf. Een veilige plek om lief te hebben, te leren, te bloeien en verder te groeien.

Als coach en trainer begeleid ik mensen die op zoek zijn naar hun wortels binnen de verschillende werelden waarin ze leven en werken. Mensen die op zoek zijn naar hún eigen verhaal binnen die werelden en dat durven en willen inzetten.
Om te weten wie je bent, moet je soms terugkeren naar die roots om op te halen wat je vergeten bent. Met mijn Surinaams-Nederlandse roots ken ik deze ontdekkingsreis zelf heel goed. 

Een reis die begon doordat er heel veel vragen in mij leefden die ik niet (meer) goed kon beantwoorden: 
Waar hoor ik bij? Suriname en/of Nederland?
Moet ik kiezen of hoeft dat niet? 
Hoe word ik gevormd door waar ik vandaan kom? 
Wat mag en kan ik van mijzelf laten zien?
Hoe veilig of onveilig voel ik me daarbij? 
Wat brengen mijn wortels me en waar belemmeren ze mij? 
Welke keuzes maak ik uit onbewuste patronen en welke keuzes maak ik omdat ik deze zelf wil maken? 
Hoe blijf ik dan loyaal aan mijn afkomst, mijn gezin van herkomst?
Hoe geef ik ruimte aan alles wat ik van binnen voel?
Hoe kan ik mijn hoofd, hart en lichaam verbinden zodat ik het als een geheel ervaar?

Ik ontdekte dat mijn vragen vaak gerelateerd waren aan “de ander”. Hoe ik me moest verhouden tot die ander, de maatschappij, de wereld. Ik ontdekte dat ik me alleen maar tot die wereld en alles en iedereen die daarbij hoort kan verhouden als ik me tot mijzelf kan verhouden. Binnen en buiten horen onlosmakelijk bij elkaar.

Dat bracht mij bij een ontdekkingsreis naar “binnen”. 
Door deze reis heb ik me weer opnieuw kunnen verbinden met wie ik in essentie ben. Met mijn Nederlandse herkomst én mijn Surinaamse.  Ik heb mijn innerlijk uitgangspunt hervonden met het fundament waarop deze is gebouwd, mijn roots. Dit resulteerde in me veilig voelen als ik me open en kwetsbaar opstel. Mij heel voelen en niet meer van een deel van mezelf afgesloten.

Ik ben moeder van 3, volwassen kinderen, heb een liefdevol leven met mijn partner, vrienden en familie waar ik het leven mee vier en die mij een spiegel durven voorhouden.
Deze belangrijke mensen, mijn ontdekkingsreis naar binnen en verschillende opleidingen in Systemische werken, Transactionele Analyse, NLP en een Train de trainer vormen de basis van waaruit ik met ROOTS werk.

Reizen als inkoopster voor verschillende grootwinkelbedrijven hebben me over de hele wereld in contact gebracht met allerlei mensen en culturen. Internationaal zakendoen heeft me veel geleerd over respecteren en waarderen van elkaars verschillen naast de overeenkomsten. Ontmoetingen met mensen met verschillende perspectieven die me zicht hebben gegeven op andere paden om te bewandelen.

Door mijn werk als docent, coach, procesbegeleider, trainer en leidinggevende in het hoger onderwijs heb ik geleerd me in te leven en aan te sluiten bij waar een persoon of team is. Om dat als vertrekpunt te nemen om samen op onderzoek te gaan.

ROOTS staat voor mij voor binnen en buiten samenbrengen tot de plek van waaruit je steeds weer mag vertrekken om de wereld in te gaan. Waar iedereen zichzelf mag zijn met alles en iedereen waar jij je mee verbonden voelt. Nieuwsgierig  naar jezelf en naar de ander.

ROOTS staat voor de ontdekkingstocht naar een “Sense of Place”.

 Opleidingen

#  Phoenix opleidingen – 3 jarige opleiding – Professioneel Communiceren  (Systemisch Werken, TA, NLP verbonden)

# Phoenix opleidingen – 1 jarige opleiding – Trainersopleiding (De ambacht van het trainen op identiteitsniveau) 

# Bert Hellinger – 1,5 jarige opleiding – Systeemdynamieken in organisaties (Systemisch Werken en organisatieopstellingen)

– erkende Post-HBO registeropleidingen – 

– CRKBO geregistreerd – 

Voor compleet beeld zie LinkedIn 

Mijn inspiratie

Chimmanda Ngozi Adichie vertelt in deze TED talk over hoe belangrijk het is om verschillende verhalen, verschillende perspectieven te onderzoeken en mee te krijgen. Hoe ze verrijken en zorgen voor begrip voor de ander en voor jezelf. 

Klik hier om de TED Talk te bekijken

Jitske Kramer vertelt in haar boek JAM cultures over inclusie; meedoen, meepraten, meebeslissen

Transcultureel psychiater Glenn Helberg geeft in zijn boek “Als ik Luister” zijn visie over de verschillende fases in een mensenleven en hoe deze vraagt om steeds weer een hernieuwde manier van kijken naar jezelf en de rol van mensen om je heen, zodat je kunt leren je te verhouden tot alles wat ons mens maakt; leven en dood, ziekte en tegenslag, onze genderindentificatie, huidskleur,en geaardheid, ouderschap en partnerschap.”

Conny Janssen danst met haar ensemble de dansvoorstelling “HOME”. De vragen: “Waar liggen onze wortels, waar kun je zijn wie je bent, waarin ligt onze “sense of belonging” zijn richtinggevend geweest voor alles wat er op het podium te zien is. 

Romana Vrede geeft in het toneelstuk “The Story of Travis” een mooie spiegel voor wat familie kan zijn en kan betekenen. Familiebanden laten een onuitwisbare afdruk achter in de ziel van een mens. Een ontroerende ontdekkingsreis naar de verbinding met zijn roots.